IoT – 1. Economische verandering op komst

Een nieuwe industriële revolutie staat te gebeuren

​Wij staan aan het begin van een enorme economische verandering. Alle tekenen zijn er en wij maken het actief mee. Hoe gaaf is dat?

Maar, laat ik eens vertellen hoe ik bij dit idee kom. Eerst maak ik daarvoor een zijstap met een vraag. Wat zijn de drijvers van een economie?

Op de eerste plaats is er communicatie om mensen te verbinden. Ten tweede energie om de de maatschappij te laten draaien en als derde mobiliteit om de economische activiteit voort te stuwen.

Aan de basis van vooruitgang en hogere productiviteit liggen marginale kosten. Dit zijn de kosten die gemaakt moeten worden om een ding te ‘bouwen’ nadat de investeringen terugverdiend zijn. Technologie heeft gezorgd dat de marginale kosten verlaagd worden door producten te verbeteren en de productie te verhogen. Dit gebeurt om te concurreren met betere, goedkopere of nieuwe producten om als organisatie een bestaansrecht te hebben. De verandering die nu plaatsvindt is dat technologie zich tegen dit systeem van waardetoevoeging keert in heel wat sectoren. De technologie maakt services en goederen vrijwel gratis en vrij verkrijgbaar. De marginale kosten gaan daardoor naar nul, waardoor de services en goederen zich buiten het kapitalistisch verdienmodel gaan bevinden.

Deze ontwikkeling is begonnen met de komst van het internet. Denk bijvoorbeeld aan de krant of wikipedia. De krant is een artikel waarvoor vrijwel niet meer betaald wordt. Er worden slechts sporadisch abonnementen of een toegang tot een betaalmuur verkocht. Het nieuws wat niet gratis is te verkrijgen via de ene aanbieder, is zonder problemen te verkrijgen via een andere aanbieder.
Door het internet wordt op dit moment al veertig procent van de consumenten zelf aanbieder van content. Dit alles tegen vrijwel nul marginale kosten. Dit is precies hetzelfde geval met magazines en boeken. Er zijn zo veel blogs, whitepapers, video’s, muziek en andere artikelen gratis op het internet te vinden, dat het kopen van een fysiek product bijna onzinnig is.

Deze verschuiving begint zich nu voort te zetten naar de fysieke wereld van energie en fysieke producten. Er is namelijk een nieuwe technologie die het personen mogelijk maakt communicatie, energie en fysieke producten te gaan delen. Op dit moment is het nog op kleine schaal maar een versnelling laat niet lang op zich wachten. De technologie is het Internet of Things. Kortweg: dingen die via het internet met andere dingen en mensen verbonden is.
Het Internet of Things bestaat uit het samensmelten van een internet van hernieuwbare energie (in volle ontwikkeling), een logistiek internet van zelfrijdende auto’s en drones (in volle ontwikkeling) en een internet van communicatie, het wereldwijde web (in continue ontwikkeling, maar wel al enigszins volwassen). Ik spreek hierboven over het delen van energie en fysieke producten, want we veranderen naar een delende economie. De marginale kosten zijn vrijwel nul. We gaan energie delen met degenen die het nodig hebben. We hebben het gratis gewonnen uit bijvoorbeeld de zon. We zullen auto’s gaan delen met een groep mensen die samen een paar auto’s hebben en deze auto’s daarmee efficiënt inzetten. De kosten zijn zodoende een fractie. En we delen kennis in de vorm van e-boeken, films en dergelijke door sociale kanalen en wat verder nog meer zal ontstaan.

Maar wacht! Hoe wordt dan geld verdiend, als toch alles gedeeld wordt? Dat gaat op andere plekken gebeuren dan nu het geval is. Ik kan me voorstellen dat bijvoorbeeld een aantal chauffeurs zonder werk komen te zitten door drones en zelfrijdende auto’s. Maar die mensen zijn plots hard nodig bij de juiste sturing van goederen. Allerlei sensors moeten ontwikkeld worden. Sterker nog, er zullen een hoop uitvindingen plaatsvinden, vele applicaties geschreven worden en heel veel werk verricht worden om iedereen en elk gebouw van hernieuwbare energie te voorzien. De focus gaat veranderen. En wij zetten nu de eerste stappen!