Wat zijn de voordelen van het Internet of Things?
Nu kun je zeggen: “Leuk zeg, al dat rondsturen van data. Wat heb ik daaraan?”. Waarom moet een lamp data sturen naar het internet dat hij is aangegaan? Met een eenvoudige bewegingssensor kun je toch ook het licht aan of uit laten gaan, als je dat zo graag wil? En die rekening zie ik wel op het einde van de maand. Dat is natuurlijk één manier van kijken. Maar laten we eens kijken wat voor een echte voordelen het Internet of Things heeft.
Zonder uitputtend te zijn kan ik meteen vijf gebieden aangeven, waarbij het Internet of Things echt een meerwaarde kan hebben. De gebieden overlappen elkaar zodra je over de toepassingen gaat nadenken. Ik heb het over energie, distributie, communicatie, gezondheid en gemak.
Energie kunnen we stroomlijnen. Energie wordt daar gewonnen waar het op dat moment mogelijk is en vervolgens daar ingezet, waar het op dat moment nodig is. Hierbij komt onmiddellijk de overlap met energiedistributie kijken. Maar laat ik dat voor nu gewoon onder energie vallen. Door het Internet of Things wordt data verzameld om zo een efficiënte en goedkope inzet van energie te verkrijgen. Wij als mensen hoeven ons daar niet meer druk over te maken, dat doen de dingen voor ons. Zodoende kunnen wij energiezuinig leven en daarmee behoorlijk kosten sparen, terwijl wij op elk moment inzage kunnen hebben in de verzamelde data.
Distributie heeft alles te maken met transport van mensen, goederen en energie. Door het Internet of Things kan die distributie stukken vlotter. De files worden vermeden door de wegen te verbinden met het internet. Er worden zelfrijdende auto’s gebouwd die de snelste route nemen en levering van producten kan zodoende afgestemd worden op alle andere dingen die van plan zijn te gaan rijden, wat weer efficiëntie en daarmee kostenbesparing op kan leveren. Bedenk bijvoorbeeld dat er per dag in Nederland alleen al 250 kilometer file staat in een ochtendspits. Als een auto 10 meter in beslag neemt en er twee banen file zijn, dan komt dat neer op 50.000 auto’s en daarmee personen die tijd spenderen aan iets wat onnodig is. Een file kost iedere persoon een klein half uur. De opbrengst van een persoon per uur rekenen we op 100 Euro. Dat komt dus neer op minimaal 2.500.000 wat een normale ochtendspits kost. Dat doen we 2 keer per dag en 4 dagen per week 45 weken per jaar is 20 miljoen per week, 900 miljoen per jaar. Makkelijk gezegd dus 1 miljard kosten die bespaard kunnen worden door slimmere manieren van werken en de toepassing van het Internet of Things. Laat ik eerlijk zijn dat mijn berekening waarschijnlijk fors aan de lage kant is. Er zijn genoeg wegen met meer dan 2 banen. De kosten van nutteloos verstookte benzine, milieuschade en onderhoud nog even daargelaten.
Dat brengt ons onmiddellijk op communicatie. Op de eerste plaats heeft het Internet of Things zelf een goede communicatie nodig om te communiceren met andere dingen en web services. Communicatie gaat steeds minder over het leggen van een fysieke verbinding van de ene persoon naar een andere, zoals dat vroeger met de vaste telefoon gebeurde. Communicatie gaat meer en meer over data. Je gesprek wordt in data omgezet en zo via het internet verstuurd naar jouw ontvanger en andersom. Door het Internet of Things wordt de data van dingen gecombineerd met de communicatie van mensen. Thuis wordt je kantoor en je bespaart nog meer tijd door niet eens te hoeven reizen en zodoende te werken wanneer jij dat wil in de outfit die je het beste zit. Of je kunt op elk moment weten waar jouw vrienden zijn om een goede kop koffie te gaan drinken. Maar ook kun je bij het voorbij lopen van een pand wat te koop staat onmiddellijk zien wat de prijs is, de indeling van de kamers en de demografie van de buurt. Sterker nog, misschien staat er niet eens een bord in de tuin dat het pand te koop is, maar wordt je erop geattendeerd door een App terwijl je voorbij loopt. Dit heet augmented reality en is een van de toepassing wat een enorme vlucht gaat nemen zodra het Internet of Things volwassen vormen krijgt.
Nu we toch tijd aan het besparen zijn, kunnen we die tijd best besteden aan het verbeteren van onze gezondheid. We gaan sporten, gezond eten en vooral goed slapen. Een goede verhouding is essentieel. Een activiteitsmeter in de vorm van een armband die met je smartphone communiceert houdt voor jou in de gaten hoe je gesteldheid is. De armband maakt je op het ideale moment wakker en stuurt je bij in de activiteit. Maar tevens kan deze armband vreemde situaties detecteren. Je hart is bezig met een zeer ongewoon ritme wat erop duidt dat je een hartaanval krijgt. De armband zorgt dat je onmiddellijk wakker wordt en notificeert via de smartphone jouw dokter, die klaar staat om in te grijpen op het moment dat het echt verkeerd dreigt te gaan. Dat is een persoonlijk voorbeeld. Maar het is uit te breiden door te voorspellen waar de griep heerst, zodat je op de cruciale momenten weg blijft van de besmettingshaarden. De besparingen die gemoeid gaan met het verbeteren van de gezondheid zijn bijna niet uit te drukken.
En zo komen we vanzelf bij het gemak wat het Internet of Things kan verzorgen. Het heeft geen lange weg meer te gaan, of de chips die nodig zijn om alledaagse zaken met het internet te verbinden zijn vrijwel gratis. Dan is het bijna logisch dat je pak melk uitgerust wordt met de houdbaarheid en mogelijk de inhoud van het pak. Jouw koelkast of pak melk geeft zelf aan dat het op is, waardoor het aan je boodschappenlijstje wordt toegevoegd. Nog beter, je zoekt een paar recepten uit. Alle ingrediënten worden aan de lijst toegevoegd, maar niet die waarvan je nog genoeg in de kast hebt staan. En vrijwel vanzelf komt de bezorgservice jouw boodschappen afleveren. Of wat dacht je ervan dat je thermostaat vanzelf leert dat je elke morgen om half zes de boterhammen smeert. Dat betekent dat het om die tijd al voldoende warm moet zijn in de keuken. Dat instellen of programmeren van de thermostaat gaat nergens over. Dat moet het apparaat zelf maar uitvinden. En nu is er een dag dat je niet thuiswerkt, maar naar een klant toe wilt gaan. Een parkeerplaats is al bekend en wordt gereserveerd voor jou, waarna jouw zelfrijdende auto zich er zo in parkeert. Optimaal gemak dus en niet meer de stress die we nu regelmatig mogen ervaren.
Zomaar een paar functionele voorbeelden van de voordelen van het Internet of Things. Ik denk dat we een heel interessante tijd tegemoet gaan.