IoT – 2. Wat is het Internet of Things

Het Internet of Things, wat is dat eigenlijk?

​Een beetje techgeek kijkt je vreemd aan als je het zou vragen, maar de ‘gewone’ man van de straat heeft eigenlijk geen weet van wat het Internet of Things is. Het is een nieuw fenomeen, dat Internet of Things. Wel, dat lijkt zo. Het is iets wat nu pas merkbaar in opmars is. Het Internet of Things bestaat namelijk al een hele tijd. Daarover zo meer.

Om het Internet of Things een beetje te begrijpen moeten we een stapje terug doen. We zetten de stap terug naar het internet. Wat is het internet? Het internet is een wereldwijd netwerk, waarbij alle computers van mensen gekoppeld zijn met servers. Deze servers staan weer in verbinding met elkaar. Zodoende kunnen de computers communiceren met elkaar. Computers worden in beginsel bediend door mensen. Dus het internet is in de basis een digitaal communicatiemiddel voor mensen en door mensen. Websites worden gebouwd door mensen en mensen zoeken informatie, filmpjes, foto’s en ga zo maar door voor mensen. Je kunt het daarmee ook het Internet of People noemen.

Het Internet of Things is nu opeens veel makkelijker te begrijpen. Het Internet of Things zijn dingen die via het internet communiceren met servers en zodoende met andere dingen. Die dingen lopen uiteen van fysieke dingen tot applicaties of databases, waarna vervolgens via interessante algoritmes uit de data nieuwe informatie kan ontstaan. De tussenkomst van mensen om vervolgens iets met de informatie te doen is niet nodig. De dingen regelen het zelf.

Met een beetje creativiteit kun je nu een veelheid aan toepassingen bedenken die het leven makkelijker, veiliger of energiezuiniger kunnen maken. Al was het maar dat je een melding krijgt dat de melk bijna op is en deze automatisch aan je boodschappenlijst wordt toegevoegd.

Waar staan we nu met het Internet of Things? In principe zijn we al redelijk op weg. Het Internet of Things is namelijk ontstaan op het moment dat er evenveel dingen gekoppeld waren met het internet als dat er mensen gekoppeld waren met het internet. Schokkend of niet, dat was al in 2008 het geval. Het werd alleen nog niet zo herkend en benoemd.

Momenteel zijn de ontwikkelingen vrij eenvoudig. En dat is maar goed ook. Voor je kunt vliegen moet je eerst leren lopen en dan rennen. Er worden sensors ontwikkeld die op eenvoudige wijze ingesteld kunnen worden en via een centrale module aan het internet hangen. In een centrale applicatie kun je vervolgens interessante zaken aflezen die je eerder aangegeven hebt. Er bestaan lampen die automatisch aangaan en zo leren wanneer bewoners thuiskomen. De energiekosten kunnen weergegeven worden en er wordt gemeld wanneer de lamp bijna stuk is, via het internet. De thermostaat leert wanneer er beweging in huis is en past naar verloop van tijd automatisch de temperatuur aan, omdat er patronen herkend worden.

Meer gecompliceerde ontwikkelingen zullen vrij snel volgen. Vrij snel? Denk aan vijf tot tien jaar. Van de eenvoudige ontwikkelingen moet namelijk eerst geleerd worden.